کد خبر : 11358

اینترکولر خودرو چیست و چه وظایفی دارد؟

اینترکولر خودرو چیست و چه وظایفی دارد؟

اینترکولر و رادیاتور عمل مشابهی انجام می‌دهند ولی نوع کاربرد آنها با یکدیگر متفاوت است. هر دو دستگاه‌های انتقال حرارت هستند اما وظیفه رادیاتور خنک‌کردن خود موتور است، درحالی‌که وظیفه اینترکولر افزایش عملکرد موتور با خنک‌کردن هوای ورودی است.

به گزارش خودروتک، اینترکولر در موتورهای با عملکرد بالا که مجهز به توربوشارژر یا سوپرشارژر هستند نصب می‌شود. هدف از نصب اینترکولر کاهش دمای هوای متراکم‌شده‌ای است که از توربوشارژر یا سوپرشارژر وارد آن می‌شود. خنک‌کردن هوای ورودی هم باعث افزایش جرم هوا و افزایش راندمان موتور می‌شود و هم خطر خوداشتعالی سوخت را کاهش می‌دهد. در اکثر موارد اینترکولرها با استفاده از جریان هوای خارجی دمای هوای داخل خود را کاهش می‌دهند. اما بعضی اینترکولرها هم با آب کار می‌کنند (که معمولا روی خودروهای سواری نصب نمی‌شوند)

هوای فشرده در مجراهای اینترکولر جریان می‌یابد و حرارت خود را به پره‌های اینترکولر انتقال داده و خنک می‌شود و عبور جریان هوای خارجی از لابه‌لای مجاری و پره‌های متصل به مجاری، باعث خنک‌شدن شبکه‌های اینترکولر می‌شود. اینترکولرها در سه محل مختلف در محفظه موتور نصب می‌شوند.

۱ – نصب در قسمت جلوی موتور

اینترکولر در قسمت جلوی موتور زیر رادیاتور نصب می‌شود. در این حالت اینترکولر جریان هوای بسیار وسیعی را دریافت می‌کند. اینترکولرهای بزرگ را می‌توان جلوی موتور قرار داد. اگر اینترکولر در قسمت جلو قرار گرفته باشد، احتمالا می‌توانید پشت پلاک خودرو آن را ببینید.

از معایب نصب اینترکولر در این موقعیت تاخیر زیاد در عملکرد توربوشارژر یا توربولگ است. زیرا هوای فشرده باید مسافت طولانی‌تری را تا رسیدن به سیلندر طی کند و گاهی‌اوقات ممکن است اینترکولر جریان هوایی که به  رادیاتور می‌رسد را محدود کند.

۲ – نصب در قسمت بالای موتور

در این حالت، اینترکولر در کنار سرسیلندر نصب می‌شود و در نزدیک‌ترین نقطه به منیفولد ورودی هوا قرار می‌گیرد. بنابراین تاخیر توربوشارژر به حداقل می‌رسد. جریان هوای مورد نیاز برای خنک کردن اینترکولر از طریق حفره‌ای روی کاپوت تامین می‌شود. اینترکولرهای نصب‌‌شده در بالای موتور نسبت به نمونه‌های نصب‌شده در جلوی موتور جریان هوای کمتری دریافت می‌کنند ولی به نسبت اندازه‌ای که دارند جریان هوای کافی به آنها می‌رسد.

از معایب نصب اینترکولر در این موقعیت این است که حرارت زیادی از موتور به آن منتقل می‌شود و راندمان آن‌ها در خنک‌کردن هوا را کاهش می‌دهد. علاوه‌براین اینترکولرهای بزرگ را نمی‌توان بالای موتور نصب کرد.

۳ – نصب در طرفین خودرو

این نوع اینترکولر در جلوی موتور اما در طرفین خودرو و جلوی یکی از چرخ‌ها نیز نصب می‌شود. این اینترکولرها معمولا کوچکتر هستند و راندمان اینترکولرهایی که جلوی موتور نصب می‌شوند را ندارند، اما جریان هوایی که به رادیاتور می‌رسد را مسدود نمی‌کنند.

هر سه محل نصب اینترکولر مزایای ‌خود را دارند، اما جلوی موتور رایج‌ترین محل نصب اینترکولر است. تعیین محل نصب اینترکولر به عوامل متعددی مانند اندازه توربو، تاخیر قابل قبول برای توربو، محل نصب رادیاتور و هر عامل دیگری که از نظر طراح خودرو مهم باشد، بستگی دارد.


منبع: نیسان

ارسال نظر
نظرات کاربران
بیشتر
دیگر رسانه ها