کد خبر : 44140

راز و رمز نشان شرکت‌های خودروسازی دنیا

راز و رمز نشان شرکت‌های خودروسازی دنیا

اگر نگاهی به لوگوی شرکت‌های خودروسازی مختلف دنیا بی‌اندازید، خواهید دید با وجود اینکه همگی در یک زمینه مشترک در حال فعالیت هستند، اما از نماد‌های بسیار متنوعی برای معرفی و شناساندن خود استفاده می‌کنند که هریک از تاریخ، افکار و باور‌ها و سلایق کاملاً متفاوت مربوط به یک شخص، یک ملت یا منطقه‌ای خاص نشأت می‌گیرند.

به گزارش خودروتک به نقل فرادید ، معمولاً نشان‌های هریک از خودروسازان بر تاریخ، افکار و باور‌ها و سلایق کاملاً متفاوت مربوط به یک شخص، یک ملت یا منطقه‌ای خاص دلالت دارند.

معمولاً این نشان‌ها را با توجه به رنگ‌بندی، اجزای تشکیل دهنده و به‌طورکلی ویژگی‌های ظاهری‌شان به خاطر می‌سپاریم، اما آیا تا به حال از خود پرسیده‌اید مفهوم یا فلسفه طراحی لوگوی فلان خودروساز چیست؟!

در فرادید طی مجموعه مطالبی به این سوال پاسخ می‌دهیم.

فِراری

شرکت خودروسازی فِراری (Ferrari) نخستین بار سال ۱۹۳۹ میلادی با نام Auto Avio Costruzioni توسط اِنزو فِراری (Enzo Ferrari) به‌عنوان زیرشاخه مسابقه‌ای آلفارومئو تأسیس شد، اما فعالیت خود به‌عنوان یک خودروساز مستقل را سال ۱۹۴۷ میلادی در مودنا (Modena) ایتالیا با ارائه نخستین خودرو با برند "فِراری" آغاز کرد.

لوگوی اصلی فِراری به شکل مستطیل یا یک سپر با پس زمینه زردرنگ است که درواقع رنگ اصلی و نماد تاریخی و فرهنگی شهر مودنا است.

در قسمت بالایی سه رنگ سبز و سفید و قرمز را می‌بینیم که همان پرچم ایتالیاست که به پهلو روی این قاب زردرنگ می‌نشیند.

مهم‌ترین قسمت لوگو اسب جهنده مشکی‌رنگی است که دقیقاً در مرکز جای گرفته و پیشینه جالبی دارد.

فرانچسکو باراکا (Francesco Baracca) یکی از خلبانان شناخته‌شده نیروی هوایی ایتالیا بود که در جنگ جهانی دوم کشته شد و خانواده وی بواسطه آشنایی قبلی و موفقیت‌های ملی و بین‌المللی فِراری در مسابقات اتومبیلرانی، از اِنزو خواستند تا نشان اسب جهنده مورد علاقه فرانچسکو را در خودرو‌هایی که با برند خودش روی خط تولید می‌بَرد استفاده کند.

بدین ترتیب همان اسبی که سال‌ها روی هواپیما‌های باراکا خودنمایی می‌کرد به اصلی‌ترین نماد فِراری تبدیل شد.

در لوگوی سپری فِراری همچنین دو حرف S و J نیز به چشم می‌خورد که مخفف Scuderia Ferrari به معنی آشیانه فِراری بوده که همان نام رسمی تیم فرمول یک این خودروساز است.

 

راز و رمز نشان شرکت‌های خودروسازی دنیا (1)

 

لامبورگینی

خودروسازی لامبورگینی سال ۱۹۶۳ میلادی توسط فروچیو لامبورگینی (Ferruccio Lamborghini) فقید در منطقه سنت‌آگاتا (Sant'Agata) ایتالیا متولد شد.

فروچیو که یکی از تراکتورسازان بنام آن منطقه بود، در جریان ملاقات خود با اِنزو فراری پیرامون مشکل کلاچ فِراری ۲۵۰ خود با برخورد بسیار بد و تحقیرآمیز وی روبرو شد و تصمیم گرفت چیزی بسازد که پوزه فِراری را به خاک بمالد.

لوگوی اصلی لامبورگینی به شکل یک سپر با زمینه مشکی‌رنگ و حاشیه زرد مایل به طلایی است که نوشته Lamborghini در بالای آن هر بیننده‌ای را میخکوب می‌کند.

در مرکز این سپر یک گاو وحشی زردرنگ درحال دست و پنجه نرم کردن می‌بینیم که فلسفه وجودی آن علاقه وافر فروچیو به مسابقات گاوبازی اسپانیا و گاو‌های وحشی آن‌ها است.

رنگ زرد درواقع پیشینه غنی لامبورگینی و خاص بودن ساخته‌هایش را به تصویر می‌کشد و مشکی نماد قدرت، پرستیژ و لوکس بودن است.

جدای از این‌ها بعضا گفته شده که لامبورگینی بواسطه کینه‌ای که از اِنزو در دل داشت، تلاش کرد با استفاده از یک ترکیب جدید روی شاکله‌ای مشابه با لوگوی فِراری، رقابتش با این اسب سرکش را به تصویر بکشد!

 

راز و رمز نشان شرکت‌های خودروسازی دنیا (1)

 

مازراتی

کمپانی مازراتی سال ۱۹۱۴ میلادی توسط آلفیری مازراتی (Alfieri Maserati) و البته با کمک برادرانش بیندو (Bindo)، کارلو (Carlo)، اِتوره (Ettore) و اِرنِستو (Ernesto) که همگی از اوایل قرن بیستم دستی در صنعت خودروسازی داشتند، در بولونا (Bologna) ایتالیا تأسیس شد، اما دفتر مرکزی آن هم‌اکنون در شهر مودنا قرار دارد.

مازراتی در ساخته‌های خود به هنر و طراحی بدون تاریخ ایتالیایی اهمیت زیادی می‌دهد و خودروهایش همواره ترکیبی هنرمندانه و ماندگار از ویژگی‌های لوکس و خُلق و خوی اسپرت و افسارگسیخته هستند.

لوگوی اصلی این خودروساز یک سرنیزه سه شعبه قرمز رنگ و نوشته Maserati در قابی بیضی‌شکل با پس زمینه سفید بوده و یک حلقه سورمه‌ای رنگ دور آن را فرا می‌گیرد.

در توضیح این لوگو باید گفت: در منطقه اِمیلیا رومانا شهر بولونا، میدانی بنام پیازا ماگوره (Piazza Maggiore) وجود دارد که یادگاری از قرن پانزدهم میلادی و نمادی از دوران کهن ایتالیاست و تندیس الهه اقیانوس یا همان نپتون (Neptune) با سرنیزه سه‌شعبه‌اش در مرکز آن خودنمایی می‌کند.

برادران مازراتی چند سال پس از تأسیس کمپانی دقیقا در ۱۹۲۰ میلادی و از آنجایی که نپتون در فرهنگ روم باستان نمادی از قدرت و توانایی است، به پیشنهاد یکی از دوستان خانوادگی خود بنام مارکس دیه‌گو دِاسترلیش (Marquis Diego de Sterlich) از سرنیزه او در محصولات خود استفاده کردند.

 

راز و رمز نشان شرکت‌های خودروسازی دنیا (1)

 

آلفارومئو

آلفارومئو سال ۱۹۱۰ میلادی توسط نیکولا رومئو (Nicola Romeo) و شرکایش اوگو اِستلا (Ugo Stella) و الکساندره داراچ (Alexandre Darracq) در شهر تورین (Turin) ایتالیا تأسیس و دقیقاً از یک سال بعد یعنی ۱۹۱۱ میلادی وارد مسابقات اتومبیلرانی شد.

نام اصلی این کمپانی در ابتدا A.L.F.A (مخفف Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) بود و نیکولا رومئو پس از دست گرفتن سکان هدایت در ۱۹۱۵، با افزودن نام خانوادگی خود آن را به Alfa Romeo تغییر داد.

لوگوی اصلی آلفارومئو طی قرن اخیر تغییرات زیادی به خود دیده، اما آنچه امروزه به‌عنوان نشان اصلی آن می‌شناسیم یک دایره با حاشیه نقره‌ای است که در بالای آن نام کمپانی با فونت نقره‌ای و پس زمینه سورمه‌ای به چشم می‌خورد.

کمی پایین‌تر یک دایره نقره‌ای دیگر وجود دارد که طرحی از یک صلیب قرمز و یک مار سبز غول‌پیکر تاجدار را که در حال خوردن یک انسان است به تصویر می‌کشد.

متأسفانه مدارک مستدلی مبنی بر فلسفه طراحی و انتخاب این لوگو توسط مؤسسان شرکت در دسترس نیست، اما در برخی منابع آمده که طرح اولیه صلیب و مار که از همان ابتدا مورد استفاده قرار گرفت یکی از نماد‌های خانواده ویسکونتی (Visconti)، تأثیرگذار‌ترین و شناخته‌شده‌ترین خانواده شهر میلان در آن زمان است!

 

راز و رمز نشان شرکت‌های خودروسازی دنیا (1)

 

فیات

فیات (Fiat) به‌عنوان قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین نام در صنعت خودروسازی ایتالیا، سال ۱۸۹۹ میلادی توسط جووانی آنِلی (Giovanni Agnelli) یکی از اعضای خانواده معروف آنلی در شهر تورین روی کار آمد.

کلمه فیات از حروف اول عبارت Fabbrica Italiana di Automobili Torino گرفته شده که به معنای "کارخانه خودروسازی ایتالیایی تورین" است.

نشان فیات طی بیش از یک قرن که از تولدش می‌گذرد مکرراً دستخوش تحول شده و چندین بار چهره جدیدی به خود گرفته است.

لوگوی امروزی این شرکت یکی از ساده‌ترین‌ها در صنعت خودروسازی بوده و قاب دایره‌ای متمایل به مربع کرومی، زمینه راه‌راه قرمز و مشکی و نوشته عمودی بزرگ FIAT به رنگ سفید بخش‌های تشکیل دهنده آن هستند.

لوگوی فیات فلسفه پیچیده‌ای ندارد و همواره آن را با هدف به تصویر کشیدن نام کمپانی در واضح‌ترین حالت ممکن ساخته و پرداخته‌اند.

 

راز و رمز نشان شرکت‌های خودروسازی دنیا (1)

 

پاگانی

پاگانی سال ۱۹۸۸ توسط یکی از مدیران آرژانتینی تبار اسبق دپارتمان مواد کامپوزیت لامبورگینی بنام هوراسیو پاگانی (Horacio Pagani) در منطقه‌ای موسوم به سَن سِزاریو سول پانارو (San Cesario sul Panaro) نزدیک مودنا و با نام مرکز تحقیقات کامپوزیت پاگانی تأسیس شد.

این شرکت در ابتدا روی مواد کامپوزیت کار می‌کرد و همکاری گسترده‌ای با لامبورگینی داشت، اما هوراسیو پس از چند سال به فکر ساختن خودرویی با برند پاگانی افتاد و همزمان با تولید فیبرکربن راه خودروساز شدن را پیش گرفت.

لوگوی پاگانی یک بیضی افقی نقره‌ای رنگ است که در گوشه چپ بالایی آن یک قطعه آبی‌رنگ و حروف در هم آمیخته H. و P. (مخفف نام هوراسیو پاگانی) و در مرکز نوشته برجسته PAGANI به چشم می‌خورد.

نوشته Automobili Modena حاشیه پایینی نیز بر اصالت مودنایی این کمپانی دلالت دارد.

 

راز و رمز نشان شرکت‌های خودروسازی دنیا (1)

مرسدس بنز

برند "مرسدس بنز (Mercedes Benz) " به شکلی که امروزه می‌شناسیم ۹۲ سال پیش در ژوئن ۱۹۲۶ میلادی توسط کارل بنز (Karl Benz) و گوتلیب دایملر (Gottlieb Daimler) و درواقع با قرار گرفتن بنز تحت مالکیت کمپانی دایملر روی کار آمد.

اولین نشان رسمی این برند که دقیقاً همان سال ۱۹۲۶ و پس از شناخته‌شدنش به‌عنوان یک کمپانی فعال در خودروسازی روی کار آمد یک ستاره سه‌بر به رنگ سیاه و سفید (نماد زمین، آسمان و دریا) بود که یک حلقه بزرگ حاوی عبارت Mercedes در بالا و Benz در پایین و دو شاخه سنبل در جوانب، آن را احاطه می‌کرد.

این نشان که امروزه به رنگ نقره‌ای و سورمه‌ای و پس زمینه ستاره سه‌بر آن به حالت نقطه‌نقطه درآمده، هنوز هم همان شاکله قدیمی را حفظ کرده و بواسطه همین ثبات و البته سادگی و وضوح فوق‌العاده‌اش به‌سادگی در ذهن بیننده جای می‌گیرد.

گفتنی است رنگ نقره‌ای که این خودروساز علاقه خاصی بدان دارد نماد خلاقیت، پختگی و کمال بوده و روحیات سلطان اشتوتگارت را به‌خوبی به تصویر می‌کشد.

البته مرسدس بنز لوگوی دیگری هم دارد که که تنها شامل ستاره سه‌بر نقره‌ای و حلقه باریک دور آن بوده که با پس زمینه مشکی‌رنگ (نماد وقار و متانت) یا بدون پس‌زمینه روی بدنه خودرو نصب می‌شود و در تصاویر و نمونه‌های دیجیتالی بازهم ترکیب رنگ نقره‌ای/مشکی دارد.

این نشان حتی از لوگوی قبلی هم بسیار ساده‌تر است و جالب‌تر اینکه غالب مردم دنیا مرسدس بنز را با همین لوگوی ساده و بی‌آلایش می‌شناسند.

 

 
 

 

ب‌ام‌و

اصلی‌ترین رقیب مرسدس بنز، در مارچ ۱۹۱۶ میلادی توسط دو نفر بنام‌های فرانز جوزف پاپ (Franz Josef Popp) و کارل راپ (Karl Rapp) با نام Bayerische Motoren Werke (به انگلیسی Bavarian Motor Works) در شهر مونیخ ایالت باواریا (Bavaria) آلمان آغاز بکار کرد.

لوگوی ب‌ام‌و که همواره آن را یکی از بهترین آثار موجود در تاریخ طراحی گرافیک می‌خوانند، در ابتدا تماماً سیاه و سفید بود و به مرور زمان رنگ‌های آبی و نقره‌ای هم بدان اضافه شدند.

این نشان درواقع ترکیبی از لوگوی کمپانی Rapp Motorenwerke متعلق به کارل راپ به‌عنوان یکی از پایه‌های شکل‌گیری ب‌ام‌و و رنگ‌های موجود در پرچم ملی باواریا است و حروف BMW بالای آن در پس زمینه مشکی‌رنگ، حروف اول نام کمپانی را به تصویر می‌کشند. همچنین برخی شواهد حاکی از آنند که قسمت مرکزی که درواقع دایره‌ای است که به چهار قسمت آبی و سفید تقسیم شده تمثالی از حالت چرخش پره‌های هواپیما‌های ملخی قدیمی از نمای جلو را به تصویر می‌کشد.

سه رنگ آبی، مشکی و سفید موجود در این نشان همچنین علاوه بر مفاهیم مذکور، هرکدام برای ب‌ام‌و معنی خاص خودشان را دارند. سفید: نماد جذابیت؛ مشکی: نماد وقار و جایگاه بلند کمپانی؛ آبی: نماد قدرت و قابل اطمینان بودن محصولات.

 
 
 

آئودی

کمپانی آئودی نخستین بار سال ۱۹۰۹ میلادی توسط آگِست هورچ (August Horch) که ترجمه نام خانوادگی‌اش در زبان لاتین Audi بود، در شهر اینگلشتات (Ingolstsdt) ایالت باواریا آلمان تأسیس شد و طی حدود ۶ دهه بعدی به شکلی که امروزه می‌شناسیم درآمد.

لوگوی آئودی یکی از ساده‌ترین‌ها بین خودروسازان مختلف بوده و از زمان تأسیس تاکنون هیچ تغییر عمده‌ای نداشته است.

۴ حلقه موجود در این نشان درواقع نماد خودِ آئودی و سه شرکت شریک آن شامل Horch، DKW و Wanderer است که در ۱۹۳۲ میلادی باهم ادغام شده و فعالیت خود را تحت برند متحد "Auto Union" ادامه دادند.

شاید برایتان جالب باشد که هریک از شرکت‌ها در لوگو حلقه مخصوص به خود را دارند و به ترتیب از چپ به راست به‌صورت Audi-DKW-Horch-Wanderer می‌ایستند.

همچنین سال ۲۰۰۹ میلادی این خودروساز به منظور بزرگداشت ۱۰۰ سالگی خود دستی به سر و روی نشان اصلی‌اش کشید و چهره مدرن و شیک‌تری بدان بخشید.

 

 

فولکس‌واگِن

فولکس‌واگِن به‌عنوان بزرگ‌ترین گروه خودروسازی دنیا، در مِی ۱۹۳۷ میلادی توسط حزب کارگر آلمان نازی (DAF) یا به‌عبارتی به دستور آدولف هیتلر (Adolf Hitler) در وولفسبورگ (Wolfsburg) آلمان متولد شد.

این کمپانی که با هدف تکیه بر نیروی کار داخلی آلمان و خدمت به عامه مردم روی کار آمده بود نام خود را از دو کلمه آلمانی Volks به معنی "مردم" و Wagen به معنی "وسیله نقلیه" گرفت.

نخستین نشان فولکس‌واگِن یک چرخ‌دنده مشکی بود که حروف V. و W. را درون خود داشت و بال‌هایی شبیه صلیب شکسته در بیرون آن به اهتزاز درآمده بودند.

سال ۱۹۷۸ این لوگو جای خود را به نمونه امروزی با پس زمینه آبی (نماد قابل اعتماد بودن و برتری) و حروف V. و W. سفیدرنگ (نماد نجابت، جذابیت و پاکدامنی) داد و برای نخستین بار در ۲۰۰۰ میلادی علاوه بر تیره شدن رنگ پس زمینه و اضافه شدن یک نوار نقره‌ای به حاشیه بیرونی، رنگ حروف V. و W. متمایل به نقره‌ای شد و حالت سه‌بعدی پیدا کردند.

این غول اروپایی همچنین بسیاری از مواقع صرفاً از نشان V. و W. محصور در یک دایره بدون پس زمینه و با رنگ تمام نقره‌ای در محصولاتش استفاده می‌کند.

 

 
 

پورشه

فِردیناند پورشه (Ferdinand Porsche) فقید سال ۱۹۳۱ میلادی با هدف ساخت خودرویی که دقیقاً مطابق سلیقه شخصی‌اش باشد، کمپانی پورشه را در شهر اصیل اشتوتگارت (Stuttgart) آلمان بنا نهاد.

در مرکز نشان پورشه زیر نوشته Stuttgart یک اسب در حال جهش می‌بینیم که از نماد‌های قدیمی شهر اشتوتگارت گرفته شده و به بکارگیری قدرت بیشتر در خودرو‌ها اشاره می‌کند. خطوط قرمز و مشکی موجود در سمت راست بالا و سمت چپ پایین و سه شاخ گوزن موجود در سمت چپ بالا و سمت راست پایین هم نماد منطقه Baden-Wurttemberg آلمان هستند. سال ۲۰۰۸ این لوگو اندکی اصلاح شد و حالت سه‌بعدی بیشتری به خود گرفت.

این لوگو در اصل از سال ۱۹۵۲ میلادی مورداستفاده قرار گرفت. در آن سال پورشه رسماً وارد بازار ایالات متحده شد و تشخیص داد که نوشته Porsche روی بدنه خودرو‌ها به‌تن‌هایی برای شناخته شدن این برند در بازار بزرگ آمریکا کفایت نمی‌کند.

نشان پورشه یکی از ثابت‌ترین و اصیل‌ترین نماد‌های موجود در دنیای خودرو بوده و، چون طی چند دهه گذشته تقریباً هیچ تغییر بزرگی نداشته و از طرفی عناصر مورداستفاده در آن خاص و منحصربه‌فرد هستند به سادگی در ذهن بیننده می‌ماند و تنها چیزی که به یادش می‌آورد "پورشه" است.

 
 

اُپل

ریشه اصلی اُپل به ژانویه ۱۸۶۲ میلادی و زمانی برمی‌گردد که آدام اُپل (Adam Opel) کارخانه ساخت ماشین‌آلات دوزندگی خود را در شهر راسلشایم (Russelsheim am Main) آلمان بنیان نهاد و پس از رو آوردن به تولید دوچرخه در ۱۸۸۶، نخستین خودروی خود را در ۱۸۹۹ میلادی روی خط تولید برد.

لوگوی امروزی اوپل سال ۲۰۰۹ رونمایی شد و شامل یک فلَش شکسته افقی به شکل یک Z. کشیده است که روی دایره‌ای به رنگ سیاه و سفید و منقش به حروف OPEL در قسمت بالایی خود، می‌نشیند. البته نمونه فاقد نوشته OPEL نیز در خودرو‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این فلَش که عملاً تنها عنصر مهم و به‌یادماندنی نشان اُپل محسوب می‌شود، درواقع از سری کامیون‌ها، ون‌ها و مینی‌بوس‌های تولیدی این خودروساز بین سال‌های ۱۹۳۰ و ۱۹۷۵ با نام Blitz گرفته شده که معادل آلمانی کلمه Lightning به معنی آذرخش و رعد است.

توضیح دقیق‌تر اینکه تقریباً تمامی مدل‌های Blitz نقش یک آذرخش را روی دماغه خود داشتند و همین مسأله نهایتاً تبدیل شد به الهامی برای استفاده از آن به‌عنوان عنصر اصلی لوگوی رسمی کمپانی.

 
 
ارسال نظر
نظرات کاربران
بیشتر
دیگر رسانه ها