کد خبر : 913

خودروتک بررسی می‌کند؛

3 واکنش بازار به زمان تحویل خودروها

3 واکنش بازار به زمان تحویل خودروها

با فروکش کردن هیاهوی مربوط به پیش‌فروش خودرو از سوی دو خودروساز بزرگ کشور کارشناسان ایام پس از تحویل این خودروها را زیر ذره‌بین برده‌اند. برخی بر این باورند که زمان طولانی تحویل که بعضاً بیش از یک سال است، چندان برای کنترل بازار تاثیرگذار نخواهد بود. برخی دیگر نیز معتقدند این رویکرد از جهش ناگهانی قیمت‌ها جلوگیری می‌کند.

به گزارش خودروتک، دوشنبه 9 مهر سال جاری (1397) آخرین گروه از ثبت‌نامی‌های ایران‌خودرو به سایت این شرکت مراجعه خواهند کرد. به عبارتی دیگر، پرونده پیش‌فروش بیش از 100 هزار دستگاه خودرو از سوی دو خودروساز بزرگ کشور بسته خواهد شد.

واکنش بازار از همان 14 شهریور که سایپا سایت پیش‌فروش خود را باز کرد، دوگانه بود. برخی از مدل‌ها در شوک ناشی از این سیگنال مثبت ناگهان ارزان‌تر شدند. البته برخی دیگر مدل‌ها نیز چندان وقعی به این موضوع ننهادند و هم‌چنان به روند رو به رشد خود ادامه دادند؛ اما آنچه مسلم است سربالایی تند قیمت‌ها کمی رام‌تر شد و حداقل دیگر خبری از پراید 40 میلیون تومانی نشد.

از سویی دیگر، وقتی ایران‌خودرویی‌ها در 7 شهریور ماه سایت پیش‌فروش خود را باز کردند باز چنین رفتار دوگانه‌ای از سوی بازار مشاهده شد. محصولات پردرخواست مانند پژو 405 و سمند ناگهان فریز قیمتی شدند ولی آن‌ها که در لیست پیش‌فروش نبودند مانند رنو کپچر و هایما با سرعتی بیشتر رو به رشد شدند.

آنچه در این میان مهم نشان می‌دهد، روزها و به‌عبارتی ماه‌های پیش رو است؛ یعنی همان زمان‌هایی که شرکت‌های خودروساز خود را متعهد به تحویل محصولات ثبت‌نامی‌شان کرده‌اند. ناظران می‌گویند بازار خرید و فروش خودرو در سه بازه زمانی، سه واکنش متفاوت از خود نشان خواهد داد.

سه ماهه پایانی سال 1397

بخشی از تولیدات پیش‌فروش شده سایپا در هفته چهارم آذر، هفته چهارم دی، هفته چهارم بهمن و هفته چهارم اسفند سال جاری به مشتریان تحویل داده خواهد شد. این یعنی سایپا از اواخر پاییز تا اواخر زمستان محصولات پیش‌فروشی خود را به دست خریداران خواهد رساند. سه ماهه پایانی سال زمان طلایی البته برای خرید خودرو است. بنا بر این پیش‌بینی می‌شود این اقدام سایپایی‌ها جو روانی برای روزهای پایانی سال موسوم به «شب عید» را تا حدودی آرام کند. از طرفی طبق قانون از آنجایی که خودروهای پیش‌فروشی امکان فروش و صلح را ندارند، طبیعتاً میزان عرضه از سوی سایپا جوابگوی تقاضای ناگهانی برای خرید خودروی نو در سال جدید نخواهد بود. این اتفاق می‌تواند اثری دوپهلو در بازار داشته باشد. به عبارتی دیگر همان‌طور که اشاره شد روند صعودی تقاضا برای خودرو در شب عید به لطف عرضه زودهنگام نسبتاً کُند می‌شود ولی از سوی دیگر عدم تطابق میزان عرضه با تقاضا می‌تواند بازار نمایشگاه‌داران و دلالان را دوباره داغ کند.

سه ماهه نخست سال 1398

در این بازه زمانی نیز تنها سایپایی‌ها حضور دارند. چراکه تنها این شرکت است که در هفته چهار اردیبهشت و هفته چهارم خرداد سال 98 اقدام به تحویل خودروهایش می‌کند. این دومین وقت طلایی خریداران و فروشندگان خودرو به حساب می‌آیند؛ یعنی آن‌هایی که قصد خرید خودرو برای سال جدید را داشته‌اند به محصولات خود رسیده‌اند و مابقی خود را برای تعطیلات تابستان آماده می‌کنند. عرضه مابقی خودروهای سایپا در این برش زمانی نیز می‌تواند موج سنگین تقاضا برای خرید خودرو به‌منظور استفاده در سفرهای تابستانی را پوشش دهد؛ اما ایراد کار اینجاست که در فصل داغ خرید و فروش بدون حضور ایران‌خودرو و با در نظر گرفتن تعداد محدود تحویلی‌ها دوباره سناریوی پیشی گرفتن تقاضا از عرضه پدیدار می‌شود. طبیعی است که باز هم حاشیه بازار فعال می‌شود و واسطه‌ها سعی می‌کنند مشتریان را با پیشنهاد دست‌یابی سریع‌تر به خودروهایشان ترغیب کنند.

نیمه دوم سال 1397

درست از میانه پاییز سال بعد است که تعهدات ایران‌خودرویی‌ها شروع می‌شود. ورود دیرهنگام آبی‌پوشان جاده مخصوص به بازی بعد از یک غیبت یک ساله اگرچه سهم آن‌ها را در بازار با تزلزل روبه‌رو می‌کند ولی از سویی آنچه از محصولاتشان طی این یک سال موجود است را نیز هم‌چون طلا باارزش می‌کند. ایران‌خودرو تحویل‌های خود را به آبان، آذر، دی، بهمن و اسفند موکول کرده است؛ یعنی درست همان ایامی که سایپایی‌ها نیز آخرین گروه از سبد محصولات خود را برای تحویل آماده می‌کنند. رها کردن بازار در ایام پرتنش بازار یعنی تابستان از سوی هر دو خودروساز می‌تواند تبعاتی به همراه داشته باشد. ظهور دوباره سفته‌بازی و آتش زدن به دامان حاشیه بازار از جمله این عدم عرضه است. آنچه می‌تواند این سناریوها را با پایانی تلخ مواجه کند، تأخیر و تعلل شرکت‌های خودروساز در تحویل خودروهایشان است. اقدامی که تمام تلاش‌ها برای حفظ آرامش بازار را نقش بر آب خواهد کرد.

ارسال نظر
نظرات کاربران
بیشتر
دیگر رسانه ها