کد خبر : 279

خودروتک بررسی می‌کند؛

سیگنال‌های نقدینگی 1.600.000.000.000.000 تومانی بر صنعت خودرو

سیگنال‌های نقدینگی 1.600.000.000.000.000 تومانی بر صنعت خودرو

بانک مرکزی در تازه‌ترین گزارش خود حجم نقدینگی کل کشور را 1600 هزار میلیارد تومان اعلام کرد. تحرکات نامتعارف خریداران در پیش‌فروش‌های اخیر، تقاضای کاذب برای خرید و به‌تبع رشد غیرمنطقی قیمت خودروها در بازار آزاد از اثرات جانبی این پدیده اقتصادی هستند. رشد پایه پولی در جامعه درست در زمانی اتفاق می‌افتد که صنعت خودرو با کمبود شدید نقدینگی مؤثر دست‌وپنجه نرم می‌کند.

به گزارش خودروتک، هجوم لجام‌گسیخته تقاضا برای خرید که خود ناشی از سرریز شدن نقدینگی به این حوزه است،‌ عرضه مطابق با تقاضا را به‌کلی بر هم زده است. این در حالی است که بسیاری از بخش‌های این صنعت به‌دلیل نبود و یا کمبود نقدینگی با عدم رشد مناسب مواجه شده است.

صنعت خودرو دومین محور توسعه در کشور به حساب می‌آید؛ اما همین صنعت در برزخی عجیب بین پول‌های حجیم و سرگردان از یک سو و دستان خالی از سوی دیگر گرفتار شده است. تنش‌های شدید در پروسه خریدهای آنلاین به‌ویژه در پیش‌فروش‌های اخیر مصداق بارزی از بروز چنین شرایط بغرنجی برای صنعت خودرو است.

نکته حائز اهمیت بحران نقدینگی، آن‌سوی ماجرا یعنی جیب خالی خودروسازان است. شاید پذیرش این نکته برای اذهان عمومی سخت باشد ولی خودروسازان حتی سال 91 نیز با زیانی 4000 میلیارد تومانی به پایان رسانده بودند. این در حالی است که نرخ دلار آزاد در زمان مذکور تنها 3000 تومان بوده است. تراز منفی شرکت‌های خودروسازی و یا به عبارتی دیگر عدم هم‌خوانی دخل و خرج آن‌ها زمانی که پول‌های سرگردان در جامعه رها می‌شود، از یک نگرانی تبدیل به یک معضل می‌شود. در چنین شرایطی است که اساساً نه مدلی به اسم آزادسازی قیمت‌ها معنا می‌دهد و نه ساختار از پیش تعریف‌شده عرضه و تقاضا.

بنا بر این نباید تعجب کرد که طی 6 ماه گذشته با بازگشایی سایت‌های خرید آنلاین، نه‌فقط مشکلات فنی به دلیل هجوم بی‌امان خریداران شکل می‌گیرد بلکه هیچ‌گاه عرضه یارای پاسخگویی به تقاضای موجود را ندارد. این سرخوردگی در خرید خود را در زمانی دیگر، پیش‌فروشی دیگر و شرکتی دیگر نمایان می‌کند. این اوضاع به‌قدری وخیم نشان می‌دهد که حتی پای مجلسی‌ها را نیز به میدان باز کرده است. تا جایی‌که فولادگر نماینده مردم اصفهان می‌گوید از سوی دیگر بخشی از نقدینگی سرگردانی که در جامعه وجود دارد، به سمت بازار خودرو کشیده شده و به آن هجوم برده است که دولت باید برای نقدینگی سرگردان کشور فکری کند چراکه آشفته بازار نقدینگی هر جا می‌رود، یک اثر تخریبی می‌گذارد و باید این نقدینگی جذب پروژه‌های عمرانی، بخش ساختمان و صنعت و تولید شود.‌

این پدیده را حتی مدیرکل صنایع خودرو وزارت صنعت نیز تأیید می‌کند. به گفته قناتی در عرضه خودرو مشکلی به وجود نیامده بلکه هجوم نقدینگی سرگردان به بازار خودرو و افزایش تقاضا این حاشیه افزایش قیمت‌ها را به وجود آورده است.

ارسال نظر
نظرات کاربران
بیشتر
دیگر رسانه ها