کد خبر : 54045

جزئیات بیشتر از نحوه فروش خودرو در بورس و شرایط خریداران

جزئیات بیشتر از نحوه فروش خودرو در بورس و شرایط خریداران

فروش خودرو از طریق بورس کالا با تصویب در کمیسیون مربوطه در مجلس شورای اسلامی، یک گام جلو رفت. هر چند تا تبدیل شدن به قانون و اجرایی شدن آن راه درازی در پیش است اما از همین حالا سوالات زیادی در افکار عمومی در خصوص چگونگی عرضه و خرید خودرو از بورس ایجاد شده است.

به گزارش خودروتک در این خصوص، حجت الله فیروزی سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با تسنیم، با اشاره به طرح ساماندهی خودرو، گفت: کلیات طرح مذکور که مهمترین محور آن عرضه خودرو در بورس است در جلسات هفته گذشته کمیسیون صنایع به تصویب رسید.

وی با بیان اینکه ساماندهی عرضه و متعادل کردن عرضه و تقاضا و تبدیل کردن خودرو به یک کالای مصرفی مهمترین اهداف طرح ساماندهی صنعت خودرو است، افزود: تمامی خودروهای مشمول طرح مذکور باید در بورس کالا عرضه شوند، در صورتی که خودروهای مشمول در بورس عرضه نشوند، جرم انگاری شده و خریدار مشمول تبصره (1) ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز می‌شود.

سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس با بیا اینکه بعضا افرادی سوالاتی درباره شیوه عرضه خودرو در بورس مطرح می کنند، ادامه داد:در طرح ساماندهی صنعت خودرو سازوکارهای لازم برای شیوه عرضه و همچنین کشف قیمت و سایر موارد ایجاد شده است.

فیروزی در تشریح شرایط عرضه خودرو به افراد در طرح ساماندهی صنعت خودرو ، بیان داشت:طبق این طرح هر شخصی که به سن قانونی 18 سال رسیده و دارای گواهینامه است می‌تواند هر سه سال یک بار با یک کد ملی، یک خودرو در بورس کالا خریداری کند و قبل از پایان سه سال مقرر نمی‌تواند اقدام به فروش آن کند که با این روش از ایجاد تقاضای کاذب در بازار جلوگیری می شود.

وی درهمین راستا، اضافه کرد: در بورس کالا به هر خودرو توسط بورس یک شناسه یا کد تعلق می‌گیرد که به این شکل خرید و فروش خودرو قابل ردیابی است لذا اگر فردی خودرویی را از طریق بورس کالا خریداری کرد و پیش از پایان سه سال مقرر تصمیم به فروش آن گرفت باید 80 درصد ما به التفاوت قیمت پایه و قیمت روز خودرو را به دولت بپردازد ؛ این بند برای این در طرح گنجانده شده تا افرادی که مصرف کننده هستند ، اقدام به خریداری کنند و از دلالی جلوگیری شود.

نماینده مردم فسا در مجلس با اشاره به مفاد دیگری از طرح ساماندهی صنعت خودرو ، بیان داشت:علاوه بر این در این طرح مصارف مختلفی برای هزینه کرد مابه التفاوت قیمت فروش خودرو در بورس و قیمت پایه در نظر گرفته شده است که شامل 20 درصد برای توسعه حمل و نقل عمومی ، 10 درصد به عنوان مشوق در اختیار خودروسازان برای افزایش کمیت و کیفیت تولید خودرو و 20 درصد نیز در قالب تسهیلات ارزان قیمت در اختیار زوج های جوان که توان خرید خودرو ندارند قرار می گیرد و همچنین 50 درصد در قالب پرداخت تسهیلات به خودروسازان برای تحقیق و توسعه داده می شود.

فیروزی با تاکید بر اینکه شورای رقابت خودروهای مشمول طرح ساماندهی عرضه در بورس کالا را مشخص می‌کند، گفت: این شورا موظف است هر 6 ماه یکبار خودروهای مشمول این طرح را با توجه به شاخص هایی همچون تورم، میزان فاصله قیمت کارخانه و بازار، تیراژ خودرو و غیره مشخص کند.

ارسال نظر
نظرات کاربران
بیشتر
دیگر رسانه ها