شکست پروژه دلالان خودرو برای پراید 100 میلیونی
تلاش دلالان خودرو برای افزایش چند برابری قیمت خودروهای خود بینتیجه ماند. در حالی که واسطهگران خودرو با ایجاد جو روانی، جامعه را آماده عرضه پراید 100 میلیون تومانی میکردند، اما تغییر بهنگام در راس وزارت صمت به داد این بازار رسید. البته از ابتدا هم نقدهایی به انتصاب رضا رحمانی بهعنوان وزیر وجود داشت. در این مدت دلالان خودرو تا جایی که بازار اجازه میداد قیمتها را بالا بردند و خودروسازان هم با بدعهدیهای خود در آتش آنان هیزم ریختند.
به گزارش خودروتک به نقل از روزنامه آرمان ملی ، حال حسین مدرس خیابانی در اولین روزهای فعالیت خود بهعنوان سکاندار وزارت صمت ساماندهی بازار خودرو را در دستور کار قرار داده و طی همین چند روز موفق هم بوده است. نیمنگاهی به بازار خودرو نشان میدهد قیمت محصولات مختلف بین 20 میلیون تا 120 میلیون تومان کاهش داشته است. خودروسازان نیز موظف شدهاند بدون هیچ عذر و بهانهای با حداکثر ظرفیت به تولید بپردازند و عرضه خود را متناسب با تقاضای موجود افزایش دهند.
بررسی بازار خودرو در آخرین روز هفته گذشته نشان میدهد که پراید 111 که با برچسب 90 میلیون تومانی به خودرویی لاکچری تبدیل شده بود، به 67 میلیون تومان رسیده است. پژو 206 تیپ 2 از 150 میلیون تومان به 114 میلیون تومان، سمند از 154 میلیون تومان به 114 میلیون تومان و پژو 405 از 145 میلیون تومان به 110 میلیون تومان کاهش قیمت داشته است. با کاهش قیمت خودروهای داخلی قیمت خودروهای خارجی و مونتاژی نیز کاهش داشته؛ به نحوی که مزدا3 با 120 میلیون تومان افت قیمت از 650 میلیون تومان به 530 میلیون تومان، 2008 از 530 میلیون تومان به 480 میلیون تومان و سراتو از 520 میلیون تومان به 470 میلیون تومان کاهش یافته است.
بازار نیازمند رقابت
گذشته از روند بازار، این روزها شهروندان اخبار قیمتگذاری خودرو در کارخانهها را هم دنبال میکنند. بر اساس تصمیم اخیر شورای رقابت میانگین قیمت محصولات ایرانخودرو و سایپا بهترتیب 10 و 23 درصد افزایش یافت که امروز بهطور دقیق قیمت محصولات مختلف ابلاغ میشود.
در حالی که هر روز تقاضای خرید خودرو افزایش مییابد، ایرانخودرو روزانه 2000 دستگاه و سایپا 1500 تا 2000 دستگاه خودرو تولید میکنند. بهعنوان مثال ایرانخودرو از ابتدای سال تا 26 اردیبهشت 56 هزار و 931 دستگاه خودرو تولید کرده که رشد شش درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد. این خودروساز تولید 500 هزار دستگاه در سال 99 را مورد هدف قرار داده است.
حال مسئولان وزارت صمت بارها تاکید کردهاند هدفشان رساندن این حجم تولید به دست مشتریان واقعی و قطعکردن دست دلالان از بازار است. بدین منظور قرار است برای فروش محصولات از روشهایی نظیر قرعهکشی بهره ببرند.
البته وزارت صمت برای اینکه این خودروها بلافاصله وارد بازار آزاد نشود شرایطی در نظر گرفته که ازجمله آن میتوان به در نظرگرفتن سقف سهماهه جهت مراجعه دارندگان خودروهای صفر برای استفاده از گارانتی اشاره کرد. همچنین صاحبان خودروهای صفر موظف شدهاند در سامانه انبارداری ثبتنام کنند که در غیر اینصورت متهم به احتکار خودرو میشوند. مردم نیز برای گزارش این احتکارها میتوانند با شماره 124 تماس بگیرند. حذف قیمتها از سایتهای خرید و فروش اینترنتی دیگر اقدامی است که وزارت صمت در این راستا انجام داده است.
حال برای اینکه بازار به شکل واقعی هم به تعادل برسد، فروش فوقالعاده عید فطر در دستور کار دو خودروساز دولتی قرار گرفته و طبق اخبار واصله از همین هفته به اجرا گذاشته میشود. شاید همه این اقدامات را بتوان به فال نیک گرفت و آن را نقطه شروعی برای آغاز کاهش قیمت خودرو دانست، اما باید توجه داشت که بهرغم نیت خوب وزارت صمت، تمامی این راهکارها موقتی هستند. تا زمانی که تولید و عرضه خودرو انحصاری باشد و اجازه رقابت وجود نداشته باشد، بازار استعداد خود برای جهش قیمتها را حفظ میکند و اقداماتی نظیر حذف قیمت از سایتها بیشتر شبیه به پاککردن صورت مساله میمانند. چراکه پیش از این هم چنین اقداماتی کارساز نشد و بهرغم اینکه امروز از کاهش قیمت خودرو صحبت میشود، اما بسیاری از محصولات بیش از ارزش ذاتی خود نرخگذاری شدهاند.